Frukost & Tillbehör

BROCCOLIMOS
INGREDIENSER till ca 3 portioner
500 gr (frysta) broccolibuketter
ca 2 tsk buljongpulver
1 stor msk smör
ca 3 msk Creme Fraiche
Trocomare örtsalt, vitpeppar, lökpulver

GÖR SÅ HÄR
Koka broccolibuketterna i så lite vatten som möjligt tills de är mjuka! Kolla under tiden det kokar om du behöver fylla på vatten hellre än att ha på för mycket från början! Målet är att när de är färdiga ska nästan inget vatten vara kvar för häller man bort det häller man också bort massa näring och smak!
Häll alltså INTE bort vattnet, utan mosa in det med buljongpulvret, smöret, Creme Fraichen och kryddorna.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nötter och smör

Det har nästan blivit en "mode trend" i LCHF-kretsar att äta blandade nötter med små tärningar av smör till som frukost. Först var jag skeptisk... Visst; jag gillar både smör och nötter, men tillsammans, och till frukost..!! Nja... Men döm om min förvåning när jag efter mycket tvekan provade!! Det var jättegott!! Och mätt som sjutton blir jag och står mig länge! Det tar mellan 4 - 6 timmar innan jag börjar känna att jag behöver äta nåt igen efter en sån frukost - det hade jag aldrig trott!!
Det enda jag inte gillade var att de små smörtärningarna var jobbiga att skära och inte ville fördela sig jämt över nötterna, utan gärna klibbade ihop i sjok. Dessutom är jag väldigt förtjust i olika smaker/kryddor - just nu är det kanel som är favoriten - och de flesta kryddor är bra för matsmältningen och har andra bra egenskaper. Som t ex kanel: det stabiliserar blodsockret och sägs bl a bromsa Alzheimers.
Ovanstående gör att jag går lite annorlunda till väga när jag tillreder min nötfrukost, närmare bestämt så här:
INGREDIENSER till en person
1 dl blandade, valfria nötter, mandel och frön
ca 20 g smör
ev t ex kanel, vanilj, kardemumma, pepparkakskryddor...

GÖR SÅ HÄR
Rör smöret mjuk, ev med någon god krydda - prova dig fram till vilken och hur mycket. Rör ner nötblandningen. KLART!

Tips: Hasselnötter och paranötter delar jag alltid för att se om de ser fina ut! Dåliga nötter smakar pyton och kan dessutom vara giftiga (gäller främst paranötter) och åker raka vägen ner i komposten! Valnötshalvor bryter jag itu så de blir mer lagom i storlek.
Ät gärna med tesked och tugga noggrant så blir mättnaden och näringsupptaget optimalt!

En kopp té eller kaffe till gör att det blir lättare att hejda sig från att äta något mer, för i o m att volymen på denna frukost antagligen är mindre än du brukar äta, så kan du innan mättnadskänslan "kickat in" efter ca 20 minuter tro att du kommer behöva äta något mer för att stå dig till lunch, vilket jag nästan kan garantera att du inte kommer att behöva!

OBSERVERA att det ska vara naturella nötter och inte rostade och salta som tappat mycket av sin näring och innehåller alldeles för mycket salt!
GOD FRUKOST!! :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vegetarisk "Skagenröra"
De flesta vegetarianer äter inte fisk och skaldjur som (tyvärr) många tror. Skagenröra görs ju traditionellt med räkor om jag inte missminner mig, men här är räkorna utbytta mot Quornbitar.
I sann LCHF-anda läggs förstås inte "Skagenröran" på smörstekta toastbröd utan på salladsblad!
Det är min tvillingsyster Rosali som gett mig receptet och även gjort och garnerat röran på bilden här ovan! Ära den som äras bör! :D

VEGETARISK SKAGENRÖRA 4-6 pers
300 g Quornbitar, lättstekta i smör
Majonnäs och Creme Fraiche, sammanlagt 2½ dl
100 g grovriven morot
1 rödlök, finhackad
1 dl hackad dill
saft från 1 liten citron
3 msk svart tångkaviar (Cavi-Art)
Trocomare örtsalt och malen svartpeppar
Blad av isbergssallad

Garnering:
ostrullar, gurka, paprika, tångkaviar (röd eller svart) och en dillkvist

GÖR SÅ HÄR:
Stek Quornbitarna tills de tinat upp ordentligt, men de behöver inte ha fått nån stekyta. Låt svalna.
Under tiden blandar du övriga ingredienser utom salladen och smakar av så du tycker att det blir gott!
Tag av salladsbladen så hela du kan och arrangera ett par stycken på varandra till varje portion och lägg upp på ett uppläggningsfat eller på vars och ens tallrik. Klicka på röran och garnera. Klart! :D

Tips: Röran kan med fördel göras dagen före och förvaras i kylen till det är dags att äta. Men lägg inte upp det förrän straxt innan måltiden!

Anneli.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Skogens Guld!

Jag har det så lyxigt att jag har kantareller på tomten!! Och i år är de både tidiga och många!!


Av dessa blev det en kantarellstuvning som smakade ljuvligt!! :D

Kantarellstuvningen gjorde jag på enklast möjliga vis, d v s jag stekte på den rensade och ansade svampen och rörde sen i Creme Fraiche, och medan det småputtrade kryddade jag med vitpeppar, lökpulver och Trocomare örtsalt. Mer än så behövs inte!!
Vill man ha en rinnigare sås har man bara i lite grädde eller mjölk till önskad rinnighet!

Anneli.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Frukostomelette med Hallon och Valnötter.

Jag är ganska liten i maten så till denna omelette hade jag bara ett ägg, men vill du ha mer så är det ju bara att dubbla eller tredubbla receptet efter behag!

1 ägg
1 msk Rysk yoghurt/Smetana/Creme Fraiche
1 msk Sukrin/Sötrix
½ tsk stött kardemumma
1½ - 2 msk grovhackade valnötter
ca 1½ dl hallon (knappt upptinade eller färska)
1 nypa salt
Smör/kokosolja till stekningen

GÖR SÅ HÄR:
Vispa ihop ägget, yoghurten, sukrinet, saltet och valnötshacket.
Smält smöret i stekpannan och häll i äggsmeten. Stek ett par minuter och rör om i pannan då och då. När smeten börjar stanna, fördela hallonen ovanpå och stek färdigt på svagare värme under lock tills färdig. MUMS!!


Ugnstorkade körsbärstomater

Inspirationen till dessa kommer från Birgitta Höglunds blogg, men jag gjorde en egen kryddblandning!
HÄR kan du se Birgittas ena blogginlägg där hon skriver om hur hon gör sina ugnstorkade coctailtomater.

Så här gjorde jag:
Jag började med kryddblandningen:
I en kaffekopp blandade jag:

1 tsk Lökpulver
1 tsk smulad Basilika
3 krm Trocomare örtsalt
1 rågat krm Cayennepeppar
1 rågat krm Svartpeppar
Kryddblandningen strödde jag över 4 askar (á 250 g) körsbärstomater som jag halverat och lagt ut på två bakpappersklädda plåtar.
Plåtarna ska stå inne i ugnen på 75 grader i ca 6 timmar med luckan lite på glänt. Jag har ju en varmluftsugn, men om jag inte hade haft det så hade jag flyttat om plåtarna i halvtid så den översta får vara underst och vise versa!
Lägg de varma tomathalvorna och kryddblandningen som hamnat bredvid på bakplåtspappret i en glasburk och häll på en god olja så det täcker tomaterna.
(Mina tomater var inne i ugnen en dryg timma längre för att jag räknade fel på tiden, men det blev goda ändå! Vissa av tomaterna var så torra så de var krispiga, men jag tyckte att det var gott!)
Som ni kan se så blir det inte så mycket av 4 askar tomater efter 6 timmar i ugnen!! Burken som jag använde har det varit Coop's Cornichonger i, med en bruttovikt på 340 g. Bara så ni kan tänka er storleken på burken.

Tomaterna håller sig i flera månader i kylskåpet bara de är täckta av oljan hela tiden!
Oljan som blir kvar använder jag förstås till salladsdressingar!!

Och smaken då???
Högsta betyg!!! Godare än godis!! :D

TIPS: Pressa gärna ner 2-3 vitlöksklyftor i oljan och rör om! Det sätter väldigt god smak på tomaterna!!

Anneli.