Bröd

Matmuffins och Tékakor

MATMUFFINS MED FETAOST OCH SOLTORKADE TOMATER (OCH OLIVER)
Ca 33 stycken
INGREDIENSER:
350 g (ca 5½ dl) mald mandel
1 dl Pofiber
1 dl Bakepro
4 tsk Fiberhusk
1 dl mixade kokosflingor
1 rågad tsk Bikarbonat
1 tsk salt
100 g smält smör/kokosolja (ev byta ut en del mot oljan som tomaterna ligger i)
2 dl filmjölk/yoghurt
6 stora/7 små ägg
ca 15 - 20 bitar Soltorkade tomater i olja
150 g (en bit) Fetaost
(ev skurna oliver)

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser för sig. Vispa äggen lätt och rör sen i filen/yoghurten och fettet.
Skär de soltorkade tomaterna i lagom små bitar och gör detsamma med fetaosten.
Häll i mjölblandningen i äggsmeten och rör om väl. Ha sen i tomaterna och fetaosten och rör försiktigt men noggrant. Fördela smeten i muffinsformar, och släta till ytan med blöta fingrar.
Grädda i 200 grader ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk och frys in de som inte går åt samma dag.
Nästa gång ska jag prova att ha i kryddor, t ex Basilika. Tror det kan bli riktigt gott!
Jag tycker tyvärr inte om oliver, men det gör däremot min yngste son, så jag tog undan en del av smeten och hade i lite hackade svarta oliver i dem så han skulle få några egna matmuffins.

TÉKAKOR MED BRÖDKRYDDOR
18 stycken.
INGREDIENSER:
ägg
2 dl filmjölk/yoghurt
½ dl smält smör/kokosolja
1 dl mald mandel
½ dl sesamfrö
½ dl Fibrex
2 msk Pofiber
2 msk Chiafrö/linfrö
4 tsk Fiberhusk
2 tsk brödkryddor (kummin, anis, fänkål)
1 tsk Bikarbonat
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser för sig. Vispa äggen lätt och ha sen i fil/yoghurt och fett. Blanda i mjölblandningen och låt svälla i 5 - 10 minuter.
Med hjälp av en sked klickar du sen ut ca 18 små högar på 2 plåtar, och med blöt hand formar du till dem som du vill ha dem.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.
Frys in de som inte går åt samma dag.

Anledningen till att jag bara gräddar Tékakorna på 175 grader är att det nyttiga Omega-fettet i Chiafröna (och även i linfröna) dör vid temperaturer över 180 grader och det tycker jag vore synd!
Hoppas ni gillar mina bröd! Lycka till med bakningen!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Brödet som mättar hunger

Som titeln avslöjar så älskar jag boken Mio min Mio av Astrid Lindgren! Jag har nog läst den 16 - 17 gånger!
Brödet som jag bakade idag var verkligen mättande så jag tyckte att titeln passade!
INGREDIENSER till en plåt/24 bitar
1 dl Fibrex
1 dl linfrö
1,5 dl Pofiber
1,5 dl paranötter
2 dl mandel
1 rågad tsk bakpulver
1 knapp tsk salt
8 ägg
2 dl vatten
1 msk (kokos)olja
ev 1 rågad tsk brödkryddor

GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienserna och mixa dem till mjöl - ev i omgångar beroende på vad din mixer klarar.
Vispa ihop äggen i en skål och vispa in vattnet och oljan. Rör sen i nötmjölsblandningen och blanda om ordentligt. Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut till önskad storlek.
Eftersom jag ville kunna skära varje bit i två halvor bredde jag inte ut smeten över riktig hela plåten. Grädda i 180 grader i ca 20 - 25 minuter och låt sen svalna på galler under bakduk.
Skär brödet i lagom stora fyrkanter (jag skar 24 bitar av mitt bröd) och dela ev varje bit i två halvor. Frys in det som inte går åt på ett par dagar.
 Innan gräddningen.
 Efter gräddningen.
Skuret i bitar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"INVANDRARBRÖD" LCHF STYLE
INGREDIENSER:
2½ dl Pofiber
1½ dl Bakepro (Hälsokost)
1 dl Fiberhusk
1 dl mixad Fibrex
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
5 dl riven ost
10 ägg
1 dl grädde
2 dl vatten
1 dl kokosolja
2 tsk Kalonjifrö
Flingsalt att strö uppepå

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser med den rivna osten. Blanda om med en mixerstav så att osten blir finfördelad. Rör sen ner resten av ingredienserna och blanda ordentligt.
Fördela smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar och bre ut smeten till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Använd blöta händer så går det lättare!
Sist kan du strö på lite flingsalt och sen gräddar du en plåt i taget i 200 grader ca 15 - 18 minuter.
Låt svalna under bakduk. Skär brödet i lagom stora bitar och frys in det som inte går åt på ett par dagar!

Detta bröd passar perfekt till pizzabottnar om man utesluter Kalonjifröna! Gör då bottnarna lite tunnare och med en liten tjockare kant runtom. Grädda bottnarna typ nästan färdigt innan de fylls med pizzaingredienser och gräddas färdigt!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


JULKNÄCKEBRÖD LCHF-style
Ett gott kryddat knäckebröd som naturligtvis kan ätas året om!! Kryddningen är inspirerad av det Julknäckebröd som säljs i affärerna till Jul.
INGREDIENSER:

2 dl Pumpafrö
2 dl Linfrö
2 dl mald mandel
1 dl Pofiber
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 tsk Brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
ägg
½ dl smält kokosolja

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i äggen och kokosoljan och bred ut smeten på ett bakplåtspapper - ända ut i kanterna!!
Grädda i 180 grader ca 25-30 minuter.
Med hjälp av en annan plåt vänder du hela brödkakan, drar bort bakplåtspappret och skär brödet i lagom stora bitar. Eftertorka på eftervärme/50 grader tills brödet är helt torrt och sprött.
Förvara i tätslutande burk.


Smaskigt bröd med Kalonjifrö

Jag har invandrarkompisar från bl a Iran och Turkiet och de bakar ett sånt himla gott bröd med Kalonjifrö/svartkummin! Det brödet är förstås bakat på vetemjöl, men här kommer min egen LCHF-variant:

BRÖD MED KALONJIFRÖ

ägg
1 dl Pofibrer
1 dl Bakepro
1 dl Bakerix
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 msk Husk
3 dl riven ost
2 dl vatten
1 msk (kokos)olja
1 rågad tsk Kalonjifrö

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser utom Kalonjifröna med osten. Blanda om - gärna med en stavmixer så att osten finfördelas. Tillsätt sedan kalonjifröna, oljan, äggen och vattnet och rör om till en smet.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper, och med baksidan på en sked doppad i vatten stryker du ut smeten över det mesta av bakplåtspappret (beroende på hur tjockt du vill ha det).
Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills ytan fått en härligt brun färg - jag tror det tar ungefär 20 minuter, men jag glömde faktiskt att ta tid...!! :P
När brödet har svalnat; skär det i lagom stora bitar och frys in det som inte går åt inom ett par dagar!

TIPS: Har du inte t ex Bakerix hemma så öka mängden Pofibrer och Bakepro med ½ dl var, eller ta mandelmjöl/kokosmjöl.

Lycka till!

Anneli.


Bästa Kryddiga knäckebrödet!

Inspirerad av ett recept i denna bok som jag lånat av en kompis
satte jag fart med att slänga ihop lite kryddknäcke av det jag hade hemma!
Det blev SUPERGOTT!!!!! :D Och väldigt lättbakat!! (Vilken perfekt kombination!!!)

Här får ni receptet:

KRYDDKNÄCKE

ägg
1 dl helt linfrö
1 dl pumpakärnor
1½ dl LCHF-mjöl*
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma

* LCHF-mjöl = en blandning av Pofibrer, Fibrex, mandel och kokosflingor som jag kört i en mixer till mjöl. Jag tog ungefär lika delar av allting.

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i äggen så allt blir blandat och smeta sen ut alltihop över nästan ett helt bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Tag ut brödkakan och skär i lagom stora rutor, sära dem lite åt och sen in i ugnen på eftervärmen tills de är helt torra. Förvara dem i en tättslutande burk sen när de är helt svala.
Suveränt gott med smör och ost till en kopp té eller kaffe!!

Anneli.


LCHF-BRÖD MED BAKERIX
Bakerix är ju rätt dyrt så jag provade att blanda det med DET HÄR receptet för att få ner kostnaden lite! Resultatet vart väldigt bra!! Men det blev ju det förra brödet utan Bakerix också!! Skillnaden var marginell tycker jag! Så jag vet inte riktigt om Bakerix är värt priset...!
Här ovan är degen/smeten fördelad i två smorda brödformar.
Så här fint såg det ut när jag precis tagit ut dem ur ugnen! :D
Och så här såg de ut när det svalnat lite. De sjönk ihop lite grann, men det var förväntat!!
Konsistensen vart väldigt bra!! Nånstans mellan vanligt vitt bröd och sockerkaka, men det smulade inte alls!!
Smaken är ganska neutral så om man vill ha mer smak kan man ju ha i (och på) lagrad ost eller brödkryddor!

Här kommer receptet:
2 LCHF-FORMBRÖD

1½ dl Pofiber
1½ dl Bakepro
4 dl Bakerix
4 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
8 ägg
3 dl riven ost
2 dl vatten
1 msk (kokos)olja

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser och osten. Blanda det noga med en stavmixer så osten finfördelas. Ha i äggen, vattnet och oljan och rör ihop till en smet.
Fördela smeten i 2 smorda brödformar. Släta till ytan med baksidan av en sked doppad i vatten och grädda på 180 grader i ca 25 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och låt svalna 5 - 10 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler där de får svalna helt.
Denna typ av bröd håller endast ett par dagar så jag rekommenderar att du skivar upp det och fryser in det som inte går åt på en gång.
Lycka till med brödbaket!! :D

Anneli.


Nu har jag bakat knäckebröd igen! :D
Här kommer receptet:

2 dl sesamfrö
1 dl Pofibrer
1 dl Fibrex
2 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 ägg
2 msk kokosolja (el smör)
½ tsk salt
1½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med den rivna osten. Blanda ihop det med en stavmixer så att det finfördelas och blandas ordentligt! Sen i med äggen, vattnet och kokosoljan. Blanda om ordentligt med en träslev och med hjälp av blöta händer smetar man ut smeten på ett bakplåtspapper så jämt och tunt det går.
Grädda i ca 25 minuter på 200 grader, ta ut och skär brödet i bitar och torka sen brödet på ca 50 grader till det är helt torrt. Klart!!

Anneli.



I blogginlägget igår nämnde jag att jag även bakat LCHF knäckebröd och här ser ni en bild på hur de ser ut:
Riktigt gott blev det!!
Vill ni ha receptet?? OK då, här kommer det:

SESAMKNÄCKEBRÖD
4 dl sesamfrö (50/50 skalade och oskalade)
2 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
ägg
1 msk kokosfett (el smör)
½ tsk salt

Blanda alla torra ingredienser med osten. Blanda ner äggen och kokosfettet - gärna med en stavmixer så osten blir riktigt finfördelad.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 225 grader ca 10-15 minuter.
Tag ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Lägg tillbaka brödbitarna så glest du kan på plåten och låt torka i ugnen på 75-100 grader tills det är riktigt torrt.
Förvara i en tättslutande burk. Jag har förstås mina i en Tupperwareburk...!! :D

Anneli.



VITT LCHF-BRÖD
 Passar som formbröd och har verkligen en riktig "brödkänsla"!
INGREDIENSER:
4 ägg
1½ dl Pofibrer
1½ dl Bakepro (Finns på Hälsokostaffären)
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 msk Fiberhusk
3 dl riven ost
2 dl vatten
(1 msk olja Kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser med den rivna osten. Sen i med ägg och vatten (och olja).
Blanda noga, gärna med en stavmixer som fördelar osten ytterligare. Häll i en smord form.
Grädda i mitten av ugnen på 180 - 200 grader ca 30 - 40 minuter.
Låt svalna en stund i formen och sen helt - utan formen, innan du skär i den.
Frys in det som inte går åt på några dagar!