fredag 31 maj 2013

Panerade Broccolibiffar

Svårt att få i ungarna grönsaker? De här fick högsta betyg av mina grabbar!
INGREDIENSER:
425 g (fryst) broccoli (Jag hade Änglamarks frysta)
2 dl blötlagda kikärtor (=1 dl/90 g torra)
1 finhackad lök
2 ägg
3 dl riven ost (jag hade Grevé)
2 dl + ca 3 dl/100 g mald mandel
örtsalt, lökpulver, cayennepeppar, svartpeppar, gurkmeja
smör/kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:
Låt kikärtorna ligga i blöt minst 8 timmar, men gärna längre. Skölj dem ordentligt en sista gång innan du använder dem till biffarna.
Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av vattnet, lägg i kikärtorna och mixa till en slät smet med en stavmixer. Tillsätt löken, osten, äggen, 2 dl mandelmjöl och kryddorna och rör om så allt blandas ordentligt. Forma en liten biff, stek och smaka av. Tillsätt ev mer salt och/eller kryddor.
Häll mandelmjölet som är kvar på t ex en djup tallrik. Forma biffar av smeten (jag fick ut 14 st) och doppa i mandelmjölet. Stek dem gyllenbruna på medelvärme.
Att panera biffarna är inte nödvändigt, men de både ser ut och blir godare tycker jag!

Anneli.

torsdag 23 maj 2013

Hummus

Hummus är jättegott till massor av olika maträtter! Det innehåller ju en del kolhydrater, men är man inte så känslig/orolig för det så kan man nog äta lite ibland!

INGREDIENSER:
3 dl kikärtor Blötlägges i rikligt med vatten minst 8 timmar (eller 6 dl färdigkokta)
1 lök, skivad
½ - 1 grönsaksbuljongtärning
4 - 5 msk Tahin (sesampasta)
2 msk sesamolja
2 - 3 vitlöksklyftor
1 näve persilja
örtsalt, cayennepeppar, lökpulver

GÖR SÅ HÄR:
Koka de blötlagda kikärtorna i så mycket vatten att det täcker dem. Koka först i ca 10 minuter och häll sen av det + ev skal och skum som kan bildas. Detta gör man för att minimera risken för gaser i magen.
Koka sen kikärtorna i nytt vatten med (den halva) buljongtärningen. Skumma vid behov. Hur länge de behöver koka beror lite på hur gamla de är. Ju äldre de är desto längre behöver de koka! Men räkna med minst en timme! När man uppskattar resterande koktid till ca en halvtimme låter man den skivade löken koka med tills allt är genommjukt.
Häll av kokvattnet men spar det! Du kommer behöva ca 2 dl (beroende på vilken konsistens du vill ha) när du mixar alltihop.
I grytan med kikärtor och lök häller du ner resten av ingredienserna och sen mixar du det till en slät smet med en stavmixer, alternativt häll alltihop i en matberedare och kör den tills allt är slätt. Häll i mer av kokvattnet om det behövs och smaka av med salt och kryddor. KLART!

Jag serverade min Hummus till en sallad och stekt Halloumiost.

Anneli.

fredag 17 maj 2013

Jag drömde ett recept...

Ja, det gjorde jag faktisk! Drömde ett recept alltså! Och sen gjorde jag det också! Det blev rätt bra faktiskt! :D

AUBERGIN- & MANDELBIFFAR.
 Stekta auberginskivor
De färdiga biffarna.

INGREDIENSER:
2 medelstora auberginer
Ca 5 dl mandelmjöl/mald mandel
2 ägg
1 finhackad lök
Salt och kryddor; jag tog lökpulver, cayennepeppar och örtsalt bara, men det går ju bra att variera med t ex curry, grillkrydda eller "falafel-krydda" d v s spiskummin och koriander eller nåt annat spännande som du kan hitta på!
Smör eller eko-kokosolja att steka i

GÖR SÅ HÄR:
(Skala auberginerna), skiva och stek mjuka i smör eller eko-kokosolja. Lägg dem i en bunke och mosa dem med en stavmixer. Blanda i mandelmjölet, äggen, den hackade löken och kryddorna och låt svälla en stund. Provstek en liten biff för att se om de håller ihop eller behöver kryddas mer. Om de inte håller ihop kan du ha i mer mandelmjöl eller ett ägg till. Mängderna blir ju lite olika beroende på hur stora auberginerna är.
Ja, sen är det bara att klicka ut smeten till biffar och steka på medelvärme. Servera med en sallad och t ex broccoli- eller blomkålsmos. En kall gräddfilssås blir gott till och är enkel att göra:
Krydda helt enkelt gräddfil med dina favoritkryddor (som passar till det du kryddat biffarna med). Lite tomatpurée och vitlök ingår nästan alltid i mina gräddfilssåser! 

Smaklig måltid!!

Anneli.