lördag 24 mars 2012

Våfflor med Vaniljyoghurt

Imorgon är det Våffeldagen och med anledning av det lägger jag ut ett recept på väldigt goda LCHF-våfflor. Till våfflorna serverade jag idag vaniljyoghurt eftersom jag inte hann tina upp några bär!
Imorgon har jag för avsikt att ha både hallon och vaniljyoghurt till mina våfflor!! :D
Vaniljyoghurten är väldigt lätt att röra ihop!! Jag tog helt enkelt bara vanlig Rysk yoghurt som jag blandade i Äkta vaniljpulver och lite Steviasocker (Sukrin/Sötrix går lika bra) i. Gör gärna vaniljyoghurten först så den får stå i kylen och "goa till sig" medan du gör våfflorna!
Våffelreceptet är en "efterapning" från Birgitta Höglunds våffelrecept, men jag gjorde om det lite som ett experiment - och tänk; jag tyckte de blev supergoda!! Jag länkar till Birgittas recept i slutet på detta inlägg, men först ska ni få receptet så som jag gjorde dem:

4 SUPERGODA LCHF-VÅFFLOR

INGREDIENSER:
½ dl Pofiber
½ dl mald mandel
2 tsk Fiberhusk
1 knapp tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk Steviasocker/Sukrin/Sötrix
2 ägg
1 dl grädde
1 knapp dl vatten (gärna kolsyrat)
1 rågad msk smält smör/kokosolja

GÖR SÅ HÄR:
Blanda först alla torra ingredienser. Knäck äggen och häll i dem, grädden, vattnet och det svala smälta smöret/kokosoljan. Rör ihop till en slät smet.
Smörj ett riktigt varmt våffeljärn med lite smält fett och klicka i 1/4-del av smeten. Grädda gyllenbruna och lägg gärna på galler en liten stund innan du lägger över den på en tallrik och klickar på lite vaniljyoghurt och/eller bär.

Dessa våfflor blir inte direkt frasiga, men genom att lägga dem på ett galler en liten stund så blir de åtminstone lite mindre pannkakslika i konsistensen. Men smaken är ju det viktiga, och dessa är riktigt goda!!

Birgitta ger även tipset att grädda våfflorna, lägga dem på galler och sen när de ska ätas så värmer man dem i ugnen en stund! På så sätt slipper man vänta om man är flera som ska äta! Riktigt smart tips!! :D

Klicka HÄR för att komma till Birgittas recept!

Anneli.

fredag 16 mars 2012

Mat eller godis...?

Godis eller mat...?? Avgör själva!!
Dessa små läckerbitar "uppfann" jag för några veckor sen när jag skulle vara borta en hel lång dag utan att veta om det skulle finnas något för mig att äta där jag var.
Att äta LCHF när man är vegetarian är inte alltid det lättaste och det är minsann inte alltid det finns så mycket att äta när man är borta nånstans!

Orsaken till att receptet blev som det blev var bl a att jag skulle träffa och prata med massa människor, och är det något jag "oroar" mig för i sociala sammanhang så är det att ha mat mellan tänderna!! Jag vågar inte le innan jag checkat av att tänderna ser fräscha ut! (Sån är jag...!!) :P

Kriterierna för min lilla matsäck var alltså:
*Ingenting som kan fastna mellan tänderna
*Det måste vara gott
*Det måste vara näringsrikt
*Sockerfritt

Äggulor (Ekologiska förstås!) innehåller massor med näring, och Ekologisk kallpressad kokosolja är också näringsrikt. Kakao (även det ekologiskt) innehåller både näring och antioxidanter, medan Steviasocker inte innehåller nånting man behöver...! Det tas dock inte upp av kroppen och det bidrar till den goda smaken så det fick ingå!!
Det enda som hamnar på minussidan är att det behöver förvaras kallt, men det ordnade jag genom att ha en liten kylväska med en frysklamp med mig! :D

Så här blev receptet för ca 24 stycken:

3 äggulor
½ dl smält kokosolja
2 rågade teskedar kakao
2 - 3 rågade teskedar Steviasocker (eller sukrin/sötrix)

GÖR SÅ HÄR:
Vispa äggulorna med Steviasocker och kakao. Häll i den varma kokosoljan i en fin stråle under fortsatt vispning/omrörning och fyll knäckformar med smeten.
Förvara i kylen. Hållbarheten är ca en vecka.

Anneli.

söndag 4 mars 2012

"Invandrarbröd"

Idag har jag bakat ett LCHF-bröd som jag kallar för "Invandrarbröd" helt enkelt för att förlagan till detta bröd kommer från kompisar jag har som kommer från bl a Turkiet och Iran, och de bakar ett supergott bröd med Kalonjifrön, även kallat Svartkummin.
I höstas bakade jag ett väldigt snarlikt bröd som det här, men detta är en större sats och lite annorlunda - men lika gott!!
Det är så himla lättbakat!! Man bara rör ihop ingredienserna och plattar ut dem på en plåt eller två, och så skjuts in i ugnen!!
Och efter en kvart - tjugo minuter är detta vad som kommer ut!! :D
Detta bröd är väldigt likt "riktigt" bröd!!
Här kommer receptet:
"INVANDRARBRÖD" LCHF STYLE
2½ dl Pofiber
1½ dl Bakepro (Hälsokost)
1 dl Fiberhusk
1 dl mixad Fibrex
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
5 dl riven ost
10 ägg
1 dl grädde
2 dl vatten
1 dl kokosolja
2 tsk Kalonjifrö
Flingsalt att strö uppepå

GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla torra ingredienser med den rivna osten. Blanda om med en mixerstav så att osten blir finfördelad. Rör sen ner resten av ingredienserna och blanda ordentligt.
Fördela smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar och bre ut smeten till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Använd blöta händer så går det lättare!
Sist kan du strö på lite flingsalt och sen gräddar du en plåt i taget i 200 grader ca 15 - 18 minuter.
Låt svalna under bakduk. Skär brödet i lagom stora bitar och frys in det som inte går åt på ett par dagar!

Detta bröd passar perfekt till pizzabottnar om man utesluter Kalonjifröna! Gör då bottnarna lite tunnare och med en liten tjockare kant runtom. Grädda bottnarna typ nästan färdigt innan de fylls med pizzaingredienser och gräddas färdigt!

Anneli.