söndag 30 oktober 2011

LCHF-ingredienser

Här kommer lite tips på ingredienser som används för att byta ut kolhydratstinna livsmedel till såna med färre dito!
Här ovan ses från vänster till höger, övre raden: (fiber-)"Husk" från Lindroos. Inköpt på hälsokostaffären. Bredvid den står exakt samma produkt, men den är inköpt i vanlig matvaruaffär och heter då "Psyllium"!
Psylliumfröskal används som bindemedel och förtjockningsmedel i mat och bröd och är också bra för att motverka förstoppning - vilket på inget sätt betyder att man blir lös i magen av den!!

På övre raden till höger står ett paket "Pofiber". Används istället för mjöl i bakverk, men har ingen sammanbindande verkan. Finns i vanliga matvaruaffärer på Glutenfritt-hyllan.

På undre raden längst till vänster står nåt som heter "Bakepro" som är ett mat- och bakprotein gjort av Vassle. Bakepro används också bl a för att ersätta mjöl i bakverk och tillför bra, lättsmälta proteiner. Inte heller detta har någon direkt sammanbindande effekt. Finns på Hälsokostaffärer.

Bredvid står nånting jag inte hunnit prova i skrivandes stund, nämligen "Bakerix", köpt från LCHF-butiken i Malmö. Detta mjöl ska man kunna använda istället för vetemjöl och det ska tydligen bli riktigt likt vanligt vitt bröd! Funkar tydligen även till kaffebrödsbullar!! Tyvärr är det svindyrt, så det är ingenting jag kommer att unna mig särskilt ofta...! Bakerix innehåller mandelmjöl, kokosmjöl och Xantangum (som är ett naturligt förtjockningsmedel).

Sist men inte minst så står det ett paket "Fibrex" längst ner till höger. Med Fibrex i degen får LCHF-brödet lite karaktär av typ fullkornsbröd/grövre bröd. Men det gör varken till eller ifrån för att få det färdiga brödet att hålla ihop...! Fibrex finns i vanliga matvaruaffärer på Glutenfritt-hyllan.
Här ovan ses Sukrin - eller Sötrix, som den heter i LCHF-butiken.

På övre raden står det Sukrinet/Sötrixen som är som strösocker, och under dem de som är malt till florsocker. Även denna produkt är väldigt dyr, så gör dig själv en tjänst genom att vänja dig av med socker i té och kaffe och annat du brukar söta!! Din plånka kommer att tacka dig!! :P Men det är en väldigt bra produkt när du trots allt vill ha lite sött till något!
Sukrin/Sötrix är en sockeralkohol från frukt och kan inte tas upp av kroppen över huvud taget!
Men en liten varning: Ge på inga villkor nånting som innehåller sockeralkoholer till djur - de tål det inte över huvud taget!! (Vet inte riktigt vad som skulle hända - bara att de inte tål det!!)
Här ovan ett tips på en bra kökskompis!
En handmixer/mixerstav/stavmixer!! :D Min gamla - som verkligen var gammal - gav upp härom sistens!! Denna har flera tillbehör och en stark motor (600 W). Me like!! :D

Anneli.

fredag 28 oktober 2011

Ett annat LCHF-knäckebröd!

Nu har jag bakat knäckebröd igen! :D
Här kommer receptet:

2 dl sesamfrö
1 dl Pofibrer
1 dl Fibrex
2 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 ägg
2 msk kokosolja (el smör)
½ tsk salt
1½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med den rivna osten. Blanda ihop det med en stavmixer så att det finfördelas och blandas ordentligt! Sen i med äggen, vattnet och kokosoljan. Blanda om ordentligt med en träslev och med hjälp av blöta händer smetar man ut smeten på ett bakplåtspapper så jämt och tunt det går.
Grädda i ca 25 minuter på 200 grader, ta ut och skär brödet i bitar och torka sen brödet på ca 50 grader till det är helt torrt. Klart!!

Anneli.

söndag 16 oktober 2011

Sesamknäckebröd

I blogginlägget igår nämnde jag att jag även bakat LCHF knäckebröd och här ser ni en bild på hur de ser ut:
Riktigt gott blev det!!
Vill ni ha receptet?? OK då, här kommer det:

SESAMKNÄCKEBRÖD
4 dl sesamfrö (50/50 skalade och oskalade)
2 msk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost
2 ägg
1 msk kokosfett (el smör)
½ tsk salt

Blanda alla torra ingredienser med osten. Blanda ner äggen och kokosfettet - gärna med en stavmixer så osten blir riktigt finfördelad.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 225 grader ca 10-15 minuter.
Tag ut plåten och skär brödet i lagom stora bitar. Lägg tillbaka brödbitarna så glest du kan på plåten och låt torka i ugnen på 75-100 grader tills det är riktigt torrt.
Förvara i en tättslutande burk. Jag har förstås mina i en Tupperwareburk...!! :D

Anneli.

lördag 15 oktober 2011

Nyaste Lchf-brödet

Idag har jag bakat två sorters bröd: mjukt bröd och knäckebröd!
Knäckebrödet är fortfarande i ugnen på torkning, men det mjuka brödet är färdigt och avsmakat! :D
Det mjuka brödet bakade jag i min Tupperwareform i hjärtformat. Receptet blev perfekt för den formen!
Så här som på bilden här ovan såg brödet ut på undersidan!
Och så här såg det ut inuti! :D

Smaken var så där...! Nu ska jag väl erkänna att jag åt en skiva bröd med smör men utan pålägg och direkt efter maten så jag var redan ordentligt mätt. Men konsistensen var riktigt bra!! Nästan som vanligt "riktigt" bröd!! :D Men nästa gång ska jag blanda ihop smeten med en stavmixer så osten blir helt finfördelad - tror det blir ännu bättre!

Här kommer receptet:

4 ägg
1½ dl Pofibrer
1½ dl Bakepro (Hälsokost)
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 msk fiberhusk
3 dl riven ost
2 dl vatten
1 msk olja (inte så nödvändigt tror jag)

Blanda alla torra ingredienser med den rivna osten, sen i med äggen och vattnet (och oljan). Blanda noga - gärna med en stavmixer - och häll i en smord form. Grädda i ugnen på 180 - 200 grader i ca 30 - 40 minuter.

Anneli.

tisdag 4 oktober 2011

"Bacon"omelett

Jag måste börja med att erkänna att jag aldrig i hela mitt liv har smakat Bacon!
Jag är ju vegetarian av födsel och ohejdad vana!!
Men Hälsans Kök har en produkt som heter "à la Bacon" - gjord på sojaprotein och som jag antar smakar åtminstone nån stans i närheten av vanlig Bacon. Så där lite "rökig" smak. Finns i frysdisken på något så när välsorterade matbutiker.
I alla fall så vet ju ni som följer mig blogg att jag avskyr smaken av ägg, men kämpar på med att få i mig det ändå - för att jag vill äta ägg!

Den här omeletten smakade INTE ägg!! Mission accomplished!! :D
Så här gjorde jag:
Jag vispade ihop:
1 stor msk Creme Fraiche med
1 tsk mald spiskummin
lite cayennepeppar
örtsalt
lökpulver
vitlökspulver och sist i med
1 stort ägg

Brynte på ca
2 msk à la Bacon i
en klick smör och sen i med äggsmeten.

Jag tycker om att steka mina omeletter på båda sidorna och när jag vänt omeletten så täckte jag med några skivor ost(Hushållsost) och lät det smälta.

Detta serverade jag med Ekologiska Coctailtomater och färsk Basilika!

Jag blir proppmätt av en sån här portion, men vill du ha mer så är det ju busenkelt att dubbla receptet! :D

Anneli.

måndag 3 oktober 2011

Jag har funderat...

Hej kära bloggläsare!

Jag har länge funderat på hur jag ska göra med de recept jag publicerar på min "vanliga" blogg Anneli-In-Da-House och nu äntligen kommit fram till att det bästa är att helt enkelt göra en receptblogg och länka till den!
Som det nu är på In Da House-bloggen så är det svårt att hitta recepten som ju är blandade med allt annat jag skriver om, så detta med att starta en speciell blogg bara för receptinläggen fick bli min lösning på det!
Det kommer att ta mig ett tag att få ordning på denna blogg och att föra över allting hit, i och med att det händer så mycket annat i mitt liv just nu, men jag lovar att göra så gott jag kan!!

Jag hoppas att ni kommenterar och frågar om det är något ni undrar över eller om ni har önskemål om tips eller speciella recept!!

♥-ligt välkomna till min receptblogg!!

Anneli.